Tips voor ouders

Tips voor jonge (en aanstaande) ouders

 

Veel kinderen-van-nu zijn snel overprikkeld, onrustig, te wakker, te haastig in hun ontwikkeling. Als het lukt je kind daartegen te beschermen, geef je hem of haar een stevige basis waar-ie de rest van z'n leven (zowel lichamelijk als psychisch) profijt van zal hebben. Daarom gun ik je kind, vanaf het begin:

-TIJD om op z'n eigen tempo zichzelf en de wereld te ontdekken; hij hoeft echt niet voortdurend gestimuleerd en vermaakt te worden.
-RUST om alles wat hij aan nieuws ontdekt, te verteren. Slaap, ritme en herhaling doen daarbij wonderen.
-HOUVAST door voorspelbare regelmaat en eenduidigheid. Liefdevolle begrenzing die als een duidelijk en dus veilig, rustgevend 'huis' om het kind heen staat.
-WARMTE (ook letterlijk!) waardoor z'n lijfje een behaaglijke thuisbasis kan worden. Wollen hempjes en babymassage zijn heerlijk.
-GEZIEN WORDEN: geef jezelf de tijd je kind (steeds opnieuw, steeds beter) te leren kennen. Door het rustig liefdevol waar te nemen zonder direkt te willen ingrijpen, ontdek je wat je kind ècht nodig heeft.

 

 

IN DE PRAKTIJK BETEKENT DAT BIJVOORBEELD:

-Een kinderwagen waarin je kind naar je toegewend zit, zodat niet de hele wereld op hem afstormt, en hij altijd jouw vertrouwde gezicht als 'anker' heeft.

-Weinig speelgoed, maar wel van goede kwaliteit, gemaakt van natuurlijke materialen en ruimte-gevend voor de eigen fantasie, niet gericht op passief vermaak. Kijk bijvoorbeeld bij De Zonnewijzer, Korte Hoogstraat 26 of De Kleine Kapitein, Botersloot 173, Speelgoed van Sigikid, Poppenrijk over poppenspel

-Wachten met televisie of computer-gebruik; vóór het 7e jaar misschien wel helemaal nièt! (zie: Beeldschermbeelden, Edmond Schoorel)

-Eerlijke voeding zonder kleur-geur-smaakstoffen, liefst biologisch(-dynamisch). Biologische Boerenmarkt, Eendrachtsplein, dinsdag 9-17 uur; Gimsel supermarkt (in de Groene Passage), Mariniersweg 9.

-Ritme in eet- èn drinktijden: niet voortdurend knabbelen of sabbelen.

-Veel mogen bewegen buiten in de natuur...al is 't maar in een klein parkje, en wàt voor weer het ook is! (zie: Gewoon kind zijn, John Thomson

-Niet onderhandelen of laten kiezen, want je peuter/kleuter heeft daar het 'gereedschap' nog niet voor en wordt er alleen maar onrustig van. Jij bepaalt, kondigt aan en voert uit, rustig maar beslist.

www.mijnhemeltje.nl ,www.schaapskleren.com, en andere webwinkels voor kleding 'rond en in de wieg'

 

TIP: Ontspannen opvoeden in 12 stappen, Christiane Kutik.

 

Peuteropvang in Rotterdam

Vredehofweg tel. 4522850 (www.vsvredehof.nl); Hattasingel tel. 2869860
(www.rudolfsteinerschool.nl); Mahlersingel tel. 4187395; Kamillestraat tel. 4189829

Therapeuticum Helianth
Blondeelstraat 15
3067 VA Rotterdam
Alexanderpolder