Helianth logo

Helianth winter nieuwsbrief 2021

In winterlichen Tiefen
Erwarmt des Geistes wahres sein;
kunstwerkEsgibt dem Weltenscheine
Durch Herzenkräfte Daseinsmächte;
Der Weltenkälte trotzt erstarkend
Das Seelenfeuer im Menscheninnern.

In diepten van het wintertij
neemt ’t ware geestelijk zijn in warmte toe;
het schenkt aan wereldglans
door hartekrachten wezensmachten;
het zielevuur in ’t mensen-innerlijk
trotseert steeds sterker wordend de
wereldkoude.

Weekspreuk 43
26 januari – 1 februari
Rudolf Steiner


Eerste bericht van de PV in 2021

.

We zitten in de wintertijd en hierin is het nog steeds vroeg donker en laat licht, ook al zijn de dagen weer aan het lengen. De aarde maakt zich klaar om vanuit de rust weer naar de oprichtingskracht te gaan. Wij als mens hebben die oprichtingskracht meer dan ooit nodig. Wanneer we om ons heen kijken, naar onze medemens, zien we dat het de een beter lukt om in deze tijd overeind te blijven dan de ander. Toch mogen we vertrouwen dat er weer een tijd komt dat we elkaar weer kunnen benaderen en een aanraking in genegenheid, liefde en respect weer mogelijk zal zijn. Angst verstard, maar vertrouwen geeft ruimte om richting de dagen die lichter worden weer kracht te ontwikkelen om ons stevig op de aarde neer te zetten en verder te gaan.

Onze wens is om, samen met het hele Therapeuticum een mooi zomerfeest neer te zetten om zo nog het 100 jarig bestaan van de Antroposofische Gezondheidszorg te vieren. Achter de schermen zijn wij al volop bezig met de invulling daarvan. We hebben leuke ideeën. Wat zouden we het leuk vinden om u allen weer te kunnen ontmoeten. Wanneer er hierover meer bekend is zullen wij u hierover informeren.


bloemen in de wachtruimte
Wij hebben ons bloemabonnement voor de wachtruimte weer met een half jaar verlengd.

.

.


Johanna Priester gaat met pensioen

.

J. Priester

Na 38 jaar werken als huisarts, waarvan twaalf-en-een-half in de Helianth, heb ik besloten om per 1 april 2021 met pensioen te gaan.

Ik voel mij bevoorrecht om zo lang dit prachtige vak te hebben kunnen uitoefenen en met allerlei fijne collega’s en fantastische therapeuten te hebben kunnen samenwerken. Maar bovenal voel ik mij dankbaar voor al die rijke ontmoetingen aan mijn bureau. Steeds is(was) het weer een uitdaging of het lukt(e) om – al is het maar heel even – tot een wezenlijk contact te komen, en nèt iets meer te kunnen doen dan een technische handeling of advies. Dat is waar antroposofische geneeskunde om gaat. Doordat veel mensen mij hun vertrouwen gaven, ben ook ik verrijkt met ‘andermans’ levenservaringen, en heb ik het raadsel van het leven en de mens steeds een beetje beter leren begrijpen. Dank daarvoor!

Nu ik stop met het praktische werk, en de verantwoordelijkheid voor individuele patiënten niet meer hoef te dragen, hoop ik deze ervaringen op andere manieren te kunnen verwerken en inzetten. De bedoeling is dat er bijvoorbeeld nieuw leven geblazen wordt in de website puntjes.nu, die al enige jaren een slapend bestaan heeft. Ook zijn er plannen voor het schrijven van een Gezichtspunt (over het hart), en kan ik wellicht mijn steun voor het ArtsenCollectief activeren. Daarnaast komt er natuurlijk ruimte voor de tuin, veel wandelen, (portret)tekenen, familie en vrienden… noem maar op!

In deze bizarre tijden is het niet mogelijk om een afscheid op gebruikelijke wijze te vieren. Wellicht vinden we een andere vorm, houd deze Helianth-website in de gaten!

We blijven zoeken naar een nieuwe collega met aanvullend antroposofische opleiding. Voor dat gelukt is zal er wellicht wel eens een arts als tijdelijke waarnemer in de Helianth werken. Als u goede ervaringen heeft met antroposofische geneeskunde, kunt u hem of haar daar natuurlijk over vertellen… wie weet springt er een vonk over.

Het ga u allen goed!


Bibliotheekweetjes

.

De bibliotheek verheugt zich in een groeiend aantal lezers. Er wordt regelmatig geleend en het digitale systeem, waar we nu gebruik van maken, voldoet naar verwachting.
Zelf vind ik het een groot voordeel dat u een mail kan ontvangen (mits u uw mailadres hebt doorgegeven) zodat wij u kunnen verwelkomen als nieuwe gebruiker, u een berichtje sturen als de uitleentermijn (bijna) is verstreken. Er zijn in drie maanden tijd meer dan 100 mailtjes verstuurd. Maar u kunt ook zelf uw boeken verlengen of in het boekenbestand kijken. En dat allemaal vanuit huis!
Er komen ook weer actuele aanwinsten op de plank te staan.

Monique en Henny (bibliotheekcommissie Helianth)

Van Antroposana hebben we het boek Innerlijke Rust van Rudolf Steiner mogen ontvangen. Het boekje bevat oefeningen en aanwijzingen, die aansluiten bij deze uitdagende tijd. Het ligt binnenkort ook voor u te lezen in de bibliotheek.


Nieuw Podcast

.

podcast-afbeeldingIn De Therapeut podcast worden therapeuten geïnterviewd over hun professie, patiënten en zichzelf. Met onder andere Dokter Garbe en Dokter Priester, Henk Cramer en Edmond Schoorel. Luister mee naar bijzondere, schrijnende en grappige verhalen uit de behandelkamer. Podcast nummer 27 is nu uit! Deze keer is Peter Fortmann in gesprek met Filosoof en embryoloog Jaap van der Wal over de ziel, de geest, het lichaam en bewustzijn.

Beluisteren kan via www.detherapeutpodcast.nl of via je favoriete podcast app:

.

.

.

.

.

.